VÄIKEPARTEID TAHAVAD OTSIDA JA LEIDA

Eesti Sotsiaaldemokraatliku Tööpartei pressiteade

Tallinnas leidis aset järjekordne Eesti Erakondade Konsultatiivne Ümarlaud, millel osalesid kuue parlamentaarse ja parlamendivälise opositsioonierakonna esindajad.

Demokraatide -- Eesti Demokraatliku Partei, Eesti Iseseisvuspartei, Eesti Kristliku Rahvapartei, Eesti Sotsiaaldemokraatliku Tööpartei, Vene Erakonna Eestis ja Vene Ühtsuspartei liidrite kohtumise põhiküsimus oli nn. kolmanda tee võimalus Eesti ühiskonnas üha süveneva euroskeptitsismi taustal ja ajalehes "Postimees" 21. aprillil avaldatud sotsiaalteadlaste nn. 26 kirjaga seonduvat.

Kuue erakonna esindajad ütlesid selge "ei" Vabariigi Presidendi ja võimuloleva kolmikliidu koalitsiooninõukogu esimehe Andres Tarandi poolt massimeedias levitatavale desinformatsioonile, hirmutamaks avalikkust nn. Vene ohuga, pidurdamaks euroskepsise süvenemist Eesti ühiskonnas. Ajalehe "Postimees" 28. märtsi numbris deklareeris Andres Tarand, et "Eesti tee viib Venesse või Euroopasse" ja artiklis "Meri: Euroliit tuleb teha tädi Maalile arusaadavaks" väitis härra president: "välispoliitilise prioriteedi muutumine tähendab liitumist Vene Föderatsiooniga ja selle vastu on Eesti Vabariik tervenisti". Kuue erakonna liidrid hindasid eeltoodut avalikkusele suunatud ajuloputuse katsena ja deklareerisid, et Eesti loobumine ühinemisest Euroopa Liiduga ei tähenda sulandumist Vene Föderatsiooni - kolmandaks teeks Eesti tulevikuarengus on integratsioon Euroopa majandus- ja kultuuriruumi sõltumatu rahvusriigina, koostöö Euroopa ühtses majandusruumis Euroopa Liidu ja Euroopa Vabakaubanduse Assotsiatsiooni koostöömehhanismide abil. Erakondade liidrid käivitasid ühiskomisjoni, formuleerimaks nn. Eesti tulevikuarengu kolmanda tee poliitilise doktriiniga seonduvaid küsimusi.

Ümarlauas osalenud kuus erakonda avaldasid oma toetust ja tunnustust 23. aprillil 2001 ajalehes "Postimees" avaldatud Eesti sotsiaalteadlaste nn. kahekümne kuue avalikus pöördumises toodule. Rõhutati, et ümarlaud toetab ja jagab sotsiaalteadlaste seisukohti ja on ka ise in corpore ja eraldi oma liikmete kaudu juhtinud tähelepanu ühiskonnas valitsevale eetilisele, poliitilisele ja sotsiaalsele kriisile. Ümarlaud on valmis koostöös nii vahetult pöördumise autoritega kui ka poliitilise avalikkusega, majandus- ja kultuuriringkondadega, ühiskondlike organisatsioonidega ning kirikuga otsima ja leidma teid kriisist väljumisel. Ümarlaud nentis kahetsustundega, et Eesti Rahvaliidu pöördumises riigikogu esimehe Toomas Savi poole, milles tehti ettepanek kutsuda kokku ühiskonnas kujunenud olukorra aruteluks sotsiaalteadlaste ja riigikogus esindatud fraktsioonide esindajad, on poliitilise avalikkusena markeeritud järjekordselt vaid riigikogus täna esindatud erakonnad, ignoreeritud on järjekordselt nii parlamendivälist opositsiooni kui avalikkust tervikuna. Ümarlaual osalenud erakonnad pidasid vajalikuks pöörduda Vabariigi Presidendi poole ettepanekuga võtta enda eestkoste alla protsess ühiskondliku konsensuse kujundamiseks 26 sotsiaalteadlase pöördumises toodud küsimustes.

Eesti Erakondade Konsultatiivse Ümarlaua volitusel
Eesti Sotsiaaldemokraatliku Tööpartei keskbüroo pressiteenistus
Tallinnas 27. aprillil 2001. a.
ESDTP Keskbüroo juhataja
Heiki Sillari

Ajalugu
Lingid