ESDTP KESKJUHATUSE JA KESKKOGU ÜHISISTUNG

Eile, 25. novembril 2000 toimus Eesti Sotsiaaldemokraatliku Tööpartei Keskjuhatuse ja Keskkogu järjekordne ühisistung. Koosolekul arutati mitmeid aktuaalseid poliitilisi küsimusi.

Põhjaliku ülevaate rahva terviseprobleemidest tegi doktor Jaak Uibu. Võeti vastu ESDTP Keskjuhatuse ja Keskkogu ühisavaldus vabariigis kujunenud tervishoiukriisi teemal. Avalduses tõdetakse suurt muret Eesti rahva üha halveneva tervisliku ja majandusliku seisukorra pärast. Samuti rõhutatakse dokumendis, et avalik-õiguslik institutsioon haigekassa näol on rajatud üpris rabedale alusele ja tema efektiivsus on kaheldav. ESDTP leiab, et riigis tuleks kohe välja töötada ning rakendada elanikkonnasõbralik tervishoiusüsteem ning suurendada riigieelarves ravikindlustusele eraldatavate vahendite osa vähemalt 5-6 protsendi võrra. Vahendid selleks on võimalik leida Riigikantselei ja ministeeriumite tulemusjuhtimise ergutamise summade arvelt. ESDTP arvates tuleks oluliselt vähendada ka kaitsekulutusi ja Euroopa Liitu ning NATO-sse integreerumiseks ettenähtud summasid. Kuna poliitilist otsustust NATO-sse ja Euroopa Liitu minekuks pole rahvas teinud, ei ole ka põhjendamatuid kulutusi otstarbekas teha.

Ühiskoosolekul arutati läbi 09. detsembril toimuvale ESDTP IX kongressile esitatava poliitilise aruande ja kongressil arutelule tulevate dokumentide projektid. Vaadati läbi ESDTP Tallinna organisatsiooni juhatuse ettepanekud partei programmilisteks eesmärkideks 2001. aastaks. Seejuures jäi kõlama põhimõte: "Riik on vastutav oma kodanike heaolu eest. Kindlustunne igasse peresse - ei vaesusele!.".

Ühiskoosolek väljendas oma nördimust seoses poliitilise joonega, mida väljendas Isamaaliidu poliitik Tallinna linnapea Jüri Mõis paar päeva tagasi toimunud omavalitsusfoorumil, tehes foorumil ettepaneku moodustada Eestis üks omavalitsus Euroopa Liidu koosseisus.

Ajalugu
Lingid