EESTI ERAKONDADE KONSULTATIIVNE ÜMARLAUD KOHTUS PEETER KREITZBERGIGA

20. juunil k.a. võttis Eesti Keskerakonna presidendikandidaat Peeter Kreitzberg Toompea lossis vastu Eesti Erakondade Konsultatiivsesse Ümarlauda koondunud kuue parlamentaarse ja parlamendivälise opositsioonierakonna - Eesti Demokraatliku Partei, Eesti Kristliku Rahvapartei, Eesti Iseseisvuspartei, Eesti Sotsiaaldemokraatliku Tööpartei, Vene Erakonna Eestis ja Vene Ühtsuspartei esindused eesotsas erakonna liidritega, tutvustamaks oma seisukohti eelseisvate presidendivalimiste kontekstis.

Kohtumist ilmestas elav dialoog osapoolte vahel. Võeti teadmiseks presidendikandidaadi nägemus Eesti arengust möödunud kümnendil. Peeter Kreitzberg toonitas ühiskonna põhilise murena elanikkonna sügavat kihistumist. Oma sõnavõtus ta märkis: "Eesti on makromajanduses kiiresti arenenud, kuid üliliberaalsetel alustel. See on viinud ühiskonna tasakaalust välja, süveneb rahvakihtide varanduslik ebavõrdsus." Presidendikandidaat pidas enda ülesandeks tulevase presidendina sõlmida uusi ühiskondlikke kokkuleppeid, pidas seda aga väga raskeks ja pikaajaliseks protsessiks. Ühiskondliku üksmeele leidmisel pidas ta tähtsaks tasuta hariduse ja sotsiaalsete küsimuste, eriti tööpuuduse vähendamisele suunatud valitsuspoliitilisi programme. Tulevase presidendina pidas ta õigeks regulaarselt konsulteerida ühiskonnaelu põhimõttelistes küsimustes mitte vaid parlamentaarsete, vaid ka parlamendiväliste erakondadega. Presidendikandidaat pidas võimalikuks neil eesmärkidel asutada Vabariigi Presidendi juures asuva ümarlaua. Peeter Kreitzberg ei pidanud õigeks Eesti kiiret ühinemist Euroopa Liidu ja NATO-ga ning pidas vajalikuks käsitleda eurointegratsiooni ja riigi julgeolekugarantiisid iseseisvate probleemidena. Euroliiduga ühinemise eeldusena pidas ta vajalikuks põhiseaduse muutmist.

Presidendikandidaat arvustas Vabariigi Valitsuse poolt heaks kiidetud haldusterritoriaalse reformi, s.t. omavalitsuste sundliitmise kava. Ta toetas omavalitsuste ühinemise vabatahtlikkust..

Ühiskonna demokraatlike otsustusmehhanismide arengut käsitledes avaldas presidendikandidaat arvamust, et väikeparteid võiksid rahalist toetust saada, kui nad riigikogu valimistel on kogunud üle 1% hääli. Valimistulemuste arvestamisel toetas ta proportsionaalsuse printsiipi. Ka presidenti peaks rahvas otse valima.

Peeter Kreitzberg vastas ümarlauas esindatud erakondade esindajate arvukatele küsimustele.

Eesti Erakondade Konsultatiivse Ümarlaua volitusel
Eesti Sotsiaaldemokraatliku Tööpartei pressiteenistus

Tallinnas, 20. juunil 2001. a.

ESDTP keskbüroo juhataja
Heiki Sillari

Eesti Erakondade Konsultatiivne Ümarlaud kohtus Peeter Tulvistega 18. juunil 2001

Eesti Erakondade Konsultatiivne Ümarlaud kohtus Aarand Roosiga 18. mail 2001

Ajalugu
Lingid