RIIGIKOGU KANTSELEI PIIRAB JÄRJEKINDLALT PARLAMENDI LIIKMETE JA RAHVA INFOKONTAKTE

Riigikogu kantselei piirab järjekindlalt parlamendi liikmete ja rahva infokontakte, mitte võimaldades poliitiliselt ebameeldivate pöördumiste vahendamist seadusandjalt rahvale ja vastupidi.

11. märtsil k.a. piketeerisid riigikogu esisel väljakul Tallinna Akadeemia tee 38, 42, 46, Vilde tee 90 ja 96, Männiku tee 89, Paljassaare 39 ja Sõle 48 ühiselamute asukad, kellelt oli riigi ja munitsipaalvõimude "õigusliku eksimuse vormi rüütatud" mahhinatsioonide tulemusel võetud võimalus ja õigus oma isiklikule kodule. Riigikogu ja selle fraktsioonide esindajad ei pidanud vajalikuks piketeerijate mure ärakuulamiseks nendega kohtuda. Seda tegi Sotsiaaldemokraatlikku Tööparteid riigikogus esindav Tiit Toomsalu. Kohtumise, mille värvifotoga varustatud ETA pressiteade tembeldas Toomsalu valimiseelseks kihutustööks, tulemusel kinnitas viimane, et viib meeleavaldajate kirjalikud taotlused kõigi riigikogu liikmeteni.

Riigikogu kantselei keeldus meeleavaldajate pöördumiste paljundamisest viitega sellele, et tegemist ei olevat riigikogu menetluskorras sätestatud dokumentidega. Seejärel taotles Toomsalu nimetatud materjalide paljundamist ametliku lisana enda ametliku kirjana oma kõigile riigikogulastest kolleegidele. Sellele vastas Riigikogu Kantselei oma direktori Heiki Sibula allkirjaga kirjaliku keeldumisega, mille kohaselt "Riigikogu Kantselei paljundab eelkõige alatiste komisjonide ja fraktsioonide kirjalikke materjale, mis on vajalikud eelnõu menetlemisel istungite saalis. ... Kahjuks puuduvad Riigikogu Kantseleil rahalised vahendid Riigikogu liikme(te) isiklike kirjade paljundamiseks." Ühiselamute asukate pöördumised oma eksistentsiaalsetes küsimustes kõigile riigikogu liikmetele paljundati Tööpartei arvel ja vahenditest ning, täites meeleavaldajatele antud lubadust, viidi personaalselt kõigi riigikogu liikmeteni.

Väärib tähelepanu, et veebruaris 2001 keeldus Riigikogu Kantselei direktor samuti kirjalikult paljundamast riigikogu istungi stenogrammi osas, mis käsitles Toomsalu arupärimist peaministrile Mart Laarile pensionipoliitika küsimustes seoses 1800 Valgamaa pensionäri arupärimisega peaministrile ja sooviga saata peaministri vastus kõigile pöördumise allkirjastanutele.

Samuti 2001. a. keeldus Riigikogu Kantselei selle asedirektori Anu Laido allkirjaga kirjalikult paljundamast riigikogu fraktsioonidele (6 eksemplaris) uurimistööd "Eesti taastearengu alused" (autor Jakob Saks) viitega sellele, et see olevat liialt mahukas ning kaitstud autoriõigusega. Taotlusega tutvustada Eesti sotsiaalsest kriisist väljatuleku erinevaid kontseptsioone riigikogule esines Toomsalu kaudu seejuures autor ise ja tegemist oli Tööpartei hinnangul pragmaatilise ja sotsiaalselt tundliku ainekäsitlusega.

Tööpartei käsitleb eeltoodud fakte näitena seadusandja ja rahva infovahetuse teadliku piiramisena, mida arvestavalt ei ole ka üllatav rahva ja riigivõimu üha sügavam võõrandumine.

Mis puutub Eesti Telegraafiagentuuri (ETA) spekulatsioonidesse Toomsalu ja piketeerijate kohtumise propagandistlikku iseloomu, siis arutab Tööpartei keskjuhatus eeloleval laupäeval võimalikke seadusandlikke initsiatiive riigikogus, võimaldamaks aluste loomist ühiselamute elanike õigustatud nõudmiste rahuldamiseks.

Tallinnas, 19. märtsil 2002. a.

ESDTP pressiteenistus

Heiki Sillari
ESDTP Keskbüroo juhataja

Ajalugu
Lingid