UUS VALIK UUEL SAJANDIL -- TEEME ÜHISELT!

Eesti Sotsiaaldemokraatliku Tööpartei Keskkogu ja Keskjuhatuse läkitus kogu Eestimaa avalikkusele

Kallid sõbrad!

Maailm, mis on jõudmas uude sajandisse - veel enamgi, uude aastatuhandesse - on muutuste ootel ja uuenemise lävel. Ka Eestile on möödapääsmatu valiku tegemine.

Läkituses Eesti rahvale, mille tegime oma erakonna läinudaastasel kongressil, deklareerisime: "vasakmõttel rajanev, rahvusliku näoga euroopalik sotsialism on Eesti tasakaalustatud arengu tulevikumudel". Küpsenud on aeg vastata küsimusele, kuhu kuulub oma sisult sotsialistlik poliitika ja euroopalik arusaam sotsialismist, XX või XXI sajandisse? Küsimuse asetus pole vaid eestimaine. Soome sotsiaaldemokraatia manifestis "Õiglase maailma poole" rõhutakse: "Sotsiaaldemokraatia, mis kõrvuti sotsialismiteooriaga on rajatud antiikaja humanistlikule filosoofiale ja valgustusajastu ideaalidele - tähendab ühiskondlikku uuendustegevust, mis baseerub sotsialistlikel väärtushinnangutel, sotsialismi inimlikel väärtustel. Mis on sügavalt juurdunud kogu demokraatlikus Euroopas".

Sotsialistliku Internatsionaali kaks väljapaistvat esindajat Euroopas - Suurbritannia Tööpartei liider Tony Blair ja Saksamaa Sotsiaaldemokraatliku Partei liider Gerhard Schröder - kutsusid läinud aastal oma ühises manifestis kogu vasakpoolsust diskussioonile sotsialistlikust poliitikast XXI sajandil. Manifestis rõhutatakse: "Ausus ja sotsiaalne õiglus, vabadus ja võrdsed võimalused, solidaarsus ja vastutus kõigi ühiskonnaliikmete eest - need väärtused on igavesed. Sotsiaaldemokraatia ei ohverda neid põhimõtteid kunagi. Nende väärtuste vastavusse viimiseks tänapäeva maailmaga vajame ettenägelikku poliitikat, mis oleks võimeline sobituma XXI sajandi konteksti". Manifestis rõhutatakse, et "möödunud kahe aastakümne neoliberalistide minnalaskmise poliitika, mis on saanud minevikuks, nõuab tee leidmist selleks, et välistada 70-ndate aastate riikliku defitsiidi poliitika taaskordumist. Formuleerimist vajab euroopaliku heaoluriigi sotsiaaldemokraatlik uus vasakpoliitika".

Manifesti autorid, kutsudes diskussioonile XXI sajandi sotsialistlikust poliitikast, rõhutavad lugupidamist erinevate valikute vastu, mida teevad lähtuvalt oma rahvuskultuurilistest iseärasustest Euroopa erinevate maade sotsiaaldemokraatiad. Tony Blairi poolt inglise rahvale tehtud läkituses "Uue Tööerakonnaga saab Inglismaa paremaks!" öeldakse:
"Ma tahan Inglismaad, mis oleks ühtne, mille elanikel oleks ühised väärtused, kus teened eelneksid privileegidele, mida kasutatakse paljude, mitte aga väheste huvides. Ma tahan Inglismaad, mis ei komberda uude aastatuhandesse, tundes hirmu tuleviku ees, vaid astuks sellesse täis enesekindlust" - need sõnad sobiksid ka aastatuhandevahetuse Eestimaale - eks ole?
Alanud diskussioonis sõna võtnud Saksamaa Demokraatliku Sotsialismi Partei liider Gregory Gysi rõhutab oma erakonna seisukohta, mille kohaselt "asumine kaasaegse sotsialismi teele tähendab püüdu XXI sajandil asendada kapitali huvide domineerimine sotsiaalsete, haridus-kultuuriliste ja ökoloogiliste huvide domineerimisega inimtsivilisatsiooni muutuste suunamisel. Modernsus ja sotsialismi kombinatsioonid ei välista teineteist ja nende õige sümbioosi leidmine võiks olla järeletulevate põlvkondade põhiülesandeks".

ESDTP Keskjuhatus ja Keskkogu, nentides, et Eesti, olles oma sotsiaalmajanduslikus arengus kaugele maha jäänud arenenud läänemaailmast, peab XXI sajandi künnisel leidma optimaalse tee arengupeetuse kiireks ületamiseks. Eestil tuleb XXI sajandil sisse võtta talle kuuluv koht kontinendil euroopalikult arenenud ja eesrindlikul, mitte aga ääremaalikul mahajäänud tasemel. Ületades mahajäämust ja taastades eesti rahva südames usku sotsiaalsesse õiglusse, tuleb samaaegselt teha pikk samm astumaks sotsiaalse korralduse moodsasse maailma.
ESDTP Keskjuhatus kutsub diskussioonile Eesti sotsiaaldemokraatlike ideaalide taastamise teel järgmistes põhimõttelistes küsimustes:
* Kas XXI sajandi Eestis on võimalik sotsiaalset õiglust jaatav, euroopalikel sotsialistlikel traditsioonidel ja heaoluühiskonna mudelil põhinev sotsialistlik alternatiiv?
* Kas eelpoolloetletud põhimõtetel tuginev ühiskond, tagamaks väljundit initsiatiivikusele ja ühiskonnasisesele solidaarsele vastutusele, võiks tugineda sellisel arusaamal sotsiaalsest turumajandusest, kus täiendavalt loodav rahvuslik rikkus on teadlikult ja riiklikult suunatav ühiskonna sotsiaalse turvalisuse kasvule, heaoluühiskonna konstitueerimisele?
* Kas arusaamale eesti rahvusliku näoga euroopalikust sotsialistlikust ühiskonnast võib anda sisu, mis mõtestab sotsialismi lahti kui solidaarsusprintsiibil toimiva, ühiskonna loodavata rikkuste ümberjagamise rahva poolt kontrollitava riigivõimu kaudu põhimõttel - jõukus igasse peresse, ei vaesusele!
* Kuidas kiirendada üleminekut tärkavast, julmast kapitalismist selle arengu algstaadiumis, kus asub Eesti täna - turumajanduslikule ja tasakaalustatud sotsialismile?
* Milline võiks olla Eesti ajaloolisi ja rahvuslikke traditsioone arvestavalt meie turumajandusliku sotsialismi erijooned?
* Millised peaksid olema esmatähtsad praktilised sammud Eesti ühiskonna ümberkujundamisel sotsialistlikuks XXI sajandi ühiskonnaks?

Eesti Sotsiaaldemokraatliku Tööpartei Keskjuhatus ja Keskkogu leiavad, et Eesti tärkavale, julmale kapitalismile on XXI sajandil alternatiiv - see on kaasaegne, kõigi ühiskonnakihtide mõistlikke huve arvestav turumajanduslik sotsialism.

TULE JA MÕTLE KAASA!

Eesti Sotsiaaldemokraatlik Tööpartei


Oma seisukohta on väljendanud diskussioonis

Lembit Miil

Jüri Simm