REISIRONGILIIKLUSE LÕPETAMISE VASTU ON ANTUD ÜLE 4800 ALLKIRJA

Valgamaalased on kogunud reisirongiliikluse lõpetamise vastu viis tuhat allkirja. Nimetatud avaldust tutvustas Tööpartei esimees Tiit Toomsalu ka riigikogus, öeldes 12. märtsil vabas mikrofonis järgmist:

Austatud kolleegid! Mõni minut tagasi oli mul ühendus Valgamaa, meie fraktsiooni Valgamaa aktivistidega, kes ütlesid, et kogutud on tänaseks hetkeks juba 4800 allkirja, mis nõuavad seoses raudtee skandaaliga mitte ainult väga lugupeetava härra teede- ja sideministri, vaid ka härra peaministri tagasiastumist. See on tõepoolest rahva hääl ja Eestimaa Ühendatud Rahvapartei fraktsiooni koondunud poliitilised erakonnad, toetades umbusalduse avaldamist härra teede- ja sideministrile, tuginevad seda tehes mitte ainult oma sisetundele ja veendumusele, et raudtee erastamisega on mindud liiga kaugele, vaid rahva arvamusele, nende tuhandete inimeste arvamusele, kes selle lühinägeliku poliitika tulemusel on jäetud ilma normaalsest, elementaarsest võimalusest saada seda teenust, mida üks ühiskond neile pakkuma peaks, ja nimelt transporditeenust ja võimalust liikuda, võimalust ajada oma asju. Austatud kolleegid, ma esitasin läbirääkimiste käigus härra ministrile kaks küsimust, üks küsimus puudutas seda, kas härra minister ei peaks õigeks mitte ainult et loobuma Eesti Raudtee erastamise juba otsustatud kavadest, vaid ka tühistama sõlmitud Edelaraudtee erastamislepingu, kuna selle lepingupool partner ei ole tänaseks täitnud lepingutingimusi, ta pole teostanud investeeringut Edelaraudtee aktsiakapitali 100 miljoni krooni ulatuses, mis on otsene lepingu rikkumine. Härra minister kõhkles selle otsuse tegelemisel, ta soovis veel lisaaega, andmaks ebaõnnestunud äripartnerile võimalust õigustada ja põhjendada raudteemüüki. Ma esitasin ka teise küsimuse härra ministrile. Küsimus on selles, kas ei oleks aeg Eesti Raudtee erastamisel loobuda valitsuse prioriteedist otsustada raudtee erastamisega seonduvaid küsimusi. Ja nimelt toetada mõtet kanda Eesti Raudtee Eesti strateegiliselt tähtsate majandusobjektide hulka ja sellega anda otsustuse tegemise õigus Vabariigi Valitsuselt, loomulikult Erastamisagentuuri kaudu, riigikogule ehk Eesti rahva esinduskogule. Ka sellega ei olnud härra minister nõus, ka seda ideed ei olnud härra minister valmis toetama, vaatamata sellele, et senine erastamise käik on näidanud erastamise ebaõnnestumist, selle ideoloogia vildakust. Kõike seda arvestavalt Eestimaa Ühendatud Rahvapartei fraktsioon peab õigeks toetada umbusalduse avaldust teede- ja sideminister Jürgensonile. Tänan tähelepanu eest!

Kummatigi on Eestis nii nalja kui pahameelt põhjustanud avalduse tekst, mida seetõttu ka Tööpartei koduleheküljelt ei leia. Avalduse teksti Tööpartei ei koostanud ega kooskõlastanud, see sündis rahva omaalgatuse korras. Tööpartei distantseeruks meelsasti selle veidrast sõnastusest, aga mitte meelsusest.

Avaldust kommenteerib Delfi:
http://www.delfi.ee/archive/index.php?id=1350414&ndate=27.03.2001&categoryID=120

Avalduse tekst:
http://www.mega.ee/uudised/artikkel.asp?G=28&ID=80130

Ajalugu
Lingid