home

 

 

Esilehele

Dokumendid

Põhikiri
Programm
Kongressid
Valimised

Uudised

Pressiteated
Materjalid
Välispoliitika

 

   
   
 

Kord on niisugune

Eesti on leidnud maailmas imetlejaid kui aktiivne e-riik. Asjaajamised on muutunud lihtsamaks ja kiiremaks. ID-kaardi kasutusala, internetiühenduste ja kaardimaksete osas edestame nii mõndagi rikkamat partnerit Euroliidus. Selle üle võib uhkust tunda. Aga…

Paljud kunagi kehtestatud nõuded ja eeskirjad vajaksid praegusel e-andmebaaside ja -registriterohkel ajastul ümbervaatamist, sest kahju saavad ilmselt kõige nõrgemad ja väheminformeeritud. Samas võiks ju riik nii mõnigi kord inimestele vastu tulla, mitte tuimalt korrutada, et seadus on kõigi jaoks ühesugune. Pealegi teevad seadusi inimesed ja peaksid suutma rumalaid ettekirjutusi muuta.

Äsja kuulsime maailma vanima eestlase, 108-aastase vanamemme surmast, kelle sakslased sõja ajal Peipsi-tagusest eesti külast koos 6 lapsega Eestisse küüditasid. Taasvaba Eesti kohtles teda võõrasemana, nagu paljusid omaaegsete väljarändajate järeltulijaid - naturalisatsiooni kadalipp või hall pass. Memm mitte ei valinud, vaid leppis viimasega, nagu paljud temataolised, keda kohutab bürokraatlik tõestamine, et sa pole kaamel, või kes peavad seesugust tõestamist endale alandavaks.

Paljud pensionärid on eriti abitud "kroonu majaga" asju ajama. Sotsiaalosakonnad teavad, kui paljud neist pole kirjutanud avaldust tulumaksuvabastuse kohta ja seetõttu võetakse neil tulumaksu summalt, mis ületab 3000 krooni, mitte summalt üle 5000 (3000+tulumaksuvaba 2000). Muidugi ei tea samad vanurid, et neil on muude sissetulekute puudumisel õigus tulumaks tagasi saada, aga selleks tuleb esitada tuludeklaratsioon. Iseküsimus on veel see vist 7 aasta eest määratud 3000. Pensionid on sellest ajast enam kui kahekordistunud ja juba keskmine pension selle taseme ületanud. Seaduseandjad ei unustanud endale liikuvat sissetulekut määrata, aga ei märganud sama teha pensionide ja lastetoetustega. Äsja välja hõigatud 12 000-kroonise keskmise palga valguses on meil jälle Euroopa madalaimad pensionimäärad; lapsetoetus 2,5% on aga ülemaailmne nalja- ja häbinumber.

EVP-de kasutusaega on juba mitmendat korda pikendatud. Kutsutakse inimesi üles oma miljoneid välja võtma. Mis takistab väärtpaberite omanikele pankade megakasumite arvel vastavaid teatisi välja saatmast? Saaks nö laud ja südametunnistus puhtaks ja paljud inimesed õnnelikuks, sest kindlasti pole enamikul neist mitmesugustel põhjustel aimugi, et riik on neile midagi võlgu. Et info pahatihti ei jõua isegi eestlasteni, rääkimata muukeelsetest, on tänapäeval kurb tõde, eriti vanemate inimeste puhul. Kui pangal midagi saamata jääb, leitakse adressaadid kohe.

Represseeritutel on mitmesuguseid eesõigusi, sealhulgas rahalisi soodustusi. Aga kes pole ise jälile jõudnud, et avaldust esitades saab ta maamaksust vabaks, sellele seda ka keegi ütlema ei tule, kuigi see on ju automaatselt tuvastatav ja maksuamet võiks lihtsalt jätta inimesele maamaksu teatise saatmata.

Tervishoiu- ja sotsiaalsüsteemis sõltub "teenindaja" heatahtlikkusest, kas inimene saab teada, et tal on õigus selle või teise haigekassa või muu teenuse või hüvitise saamiseks, aga see võiks ju olla rohkem reklaamitud ja nähtaval kohal lugeda. Internet on tore asi, siiski mitte kõigi jaoks.

Kõik need näited on toodud meeldetuletuseks, et seadused ja ametnikud on inimeste teenimiseks, mitte kiusamiseks, ja et üksteisega arvestamine lihtsustab kõigi elu.

Malle Salupere, Eesti Vasakpartei

Ilmunud "Postimehes" 25. veebruaril 2008.

Esileht Põhikiri Programm Kongressid Pressiteated Materjalid Ajaleht Keskjuhatus Piirkonnad Noortesektsioon Naljanurk Valimised Aruanded Liikmeks astumine Välispoliitika